Fietsbrug N274

De N274 in Schinveld (gemeente Onderbanken) kon de verwachte verkeerstoename niet goed verwerken. De Provincie wilde dit knelpunt verhelpen door de N274 te vernieuwen. De N274 is een belangrijke verkeersader voor de gemeenten ten zuidoosten van Roermond, de Duitse Selfkant en het noordoostelijk deel van de stadsregio Parkstad Limburg.

Fietsbrug

Voor Provincie Limburg heeft BAM Infra de N274 Onderbanken gereconstrueerd. Onderdeel van het project is een door BAM Infra Civiel gerealiseerde fietsbrug van circa 188 meter lang, bestaande uit een in het werk gestorte betonconstructie met voorgespannen brugdek. De zeer slanke constructie wordt gezien als toegangspoort van de regio Parkstad vanuit Duitsland.

Aanbesteding

In de aanbestedingsfase is door BAM gekozen om het brugdek in 3 fases te bouwen en de N274 op een vernuftige wijze tijdelijk om de bouwlocatie heen te leiden. Hierdoor kon de eveneens nieuw gerealiseerde turborotonde onder het middeldeel van de brug eerder opengesteld worden voor het verkeer, wat resulteerde in een hoge EMVI-score en gunning van de opdracht.

Verkeersdeelnemers kunnen via de twee turborotondes gemakkelijk en snel hun weg vinden. Bij een turborotonde kiest de weggebruiker namelijk al vóór de rotonde de richting. Dit zorgt voor een snelle afwikkeling van het verkeer.

Slanke uitstraling

De combinatie van het ronde brugdek, de wit geschilderde betonoppervlakken en het rvs spijlenhekwerk met doorlopende witte ledverlichting zorgen voor een zeer slanke uitstraling van de fietsbrug. Naast de fietsbrug heeft BAM Infra Civiel in het zuidelijk deel van het tracé een ecopassage met voetgangerstunnel onder de N274 gerealiseerd.