Tweedehands’ Asfalt

Innovatie staat hoog in het vaandel bij BAM. Wij geven antwoord op complexe infrastructurele vraagstukken, voor een meer duurzame en veilige leefomgeving. Nieuwe technieken vormen daarbij een cruciaal aspect. In het kader van duurzaamheid vinden wij recycling en circulariteit ook zeer belangrijk. Zodoende loopt BAM voorop met het hergebruik van asfalt.

Advies en maatwerk in asfalt

Asfalt. Het zwarte groen. Dat is tenminste onze opvatting. Het gebruik van nieuwe, natuurlijke grondstoffen van asfalt beperken en zoveel mogelijk oud asfalt hergebruiken. Dat lukt ons steeds beter. De recyclingpercentages gaan omhoog, zelfs al boven de 90%! Uniek in de branche.

Op de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen zit de zogenaamde PA-Stone verwerkt. Dit is een ‘tweedehands steen’ die teruggewonnen wordt uit een eerdere ZOAB deklaag. Op dit traject van 20 kilometer brengen we 40.000 ton duurzaam ZOAB aan. Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van 75 voetbalvelden! Inmiddels is 70% gerealiseerd van dit project.

Ontwerpen voor de discipline Wegen

Robert Ruiter is Ontwerpleider Wegen bij BAM Infraconsult en verantwoordelijk voor project GVO Noord Nederland perceel West. Op ‘zijn’ project wordt nu voor het eerst gebruik gemaakt van gerecycled asfalt waarbij de recyclingspercentages oplopen tot boven de 70%. Het innovatieve karakter is ook één van de redenen geweest om te kiezen voor BAM. Maar dat is niet de enige reden.

‘Bij BAM ben je nauw betrokken bij de realisatiefase. De  bedachte oplossingen en het ontwerp zie je in de uitvoeringsfase steeds meer concreet worden. Dat maakt het werk als Ontwerpleider enorm interessant’.

Robert Ruiter, Ontwerpleider Wegen

Minder CO2

Minder nieuwe, natuurlijke grondstoffen dus. Maar ook de CO2- uitstoot tijdens het productieproces kan minder, vonden wij. Daarom hebben we gekeken hoe we de hoge productietemperatuur van asfalt van ongeveer 160ºC naar beneden konden krijgen. Dankzij een innovatief proces zijn wij nu in staat asfalt te produceren op ‘slechts’ 100 ºC. Dat scheelt 30% aan CO2-uitstoot!

 

 

 

Interesse?

Wil je graag weten hoe je met jouw talent bij kan dragen aan innovatieve projecten bij BAM Infra? Via de onderstaande button kan je ook direct op zoek naar jouw toekomstige functie bij BAM Infra.

Bekijk de vacatures